Jonbuoy Recovery Module – novost za sigurno spašavanje iz mora

Objavljeno: 11.11.2016.

Slijedom različitih okolnosti, a posebno u slučaju vremenskih neprilika, može se dogoditi da član posade padne u more, ili da posada priskoči u pomoć drugom plovilu čiji su članovi posade u moru. Tada se koriste različite plutajuće naprave koje služe kao podrška utopljeniku te mu povećavaju vidljivost. Uz niz klasične opreme za spašavanje koja se koristi u tim slučajevima, tvrtka Ocean Safety projektirala je posve inovativni proizvod koji operaciju izvlačenja iz mora čini sigurnijom i bržom, povećavajući sposobnost plutanja i vidljivost žrtve. Riječ je o Jonbuoy Recovery Modulu koji donosi niz novima i tehnički naprednih rješenja.
Jonbuoy Recovery Modul postavlja se s vanjske strane broda, obično na krmu i podalje od direktnog i produljenog kontakt s valovima, te ga je zbog toga izrazito jednostavno pokrenuti u slučaju potrebe izvlačenja osobe iz mora.
Samo pokretanje modula omogućeno je polugom koja se povlači i koja pokreće lansiranje modula i njegovo automatsko napuhavanje. Po dovršetku ove operacije modul je spreman za prihvat utpoljenika koji se na njega penje i smješta u njegovu središnu zonu. Poseban konop i sustav podizanja modula olakšavaju operaciju izvlačenja iz mora i garantiraju sigurnost utopljenika tijekom približavanje broda i podizanja iz mora.
Nakon korištenja modul je moguće vratiti u spremnik no potrebno ga je servisirati kako bi se osigurala njegova optimalna funkcionalnost.
Zbog lakoće i brzine korištenja te povećane sigurnosti koju pruža utopjeniku, Jonbuoy Recovery Modul službeno je prihvaćen kao zamjena za druge plutajuće naprave za izvlačenje utopljenika.

Natrag na vrh